fredag 19 juni 2009

Träningsjaktprov

Det har varit Tollarläger i Fliken och som avslutning var det "prova på" jaktprov, vi var bara med på jaktprovet på torsdagen. Men för att inte störta helt oförberedd in i rutan tränade vi lite på onsdag kväll och torsdag morgon.

Vi tränade fotgående, linjetag, dummieregn och dubbel markeringar. Övningarna gick riktigt bra och jag hoppades att vi tagit ut lite av överskottsenergin.

Piri startade som andra hund och det märktes redan innan start att det fanns energi så att det räckte och blev över. Vi hälsade på domare Anita och gick in i rutan, det började med vattenmarkering. Fotgåendet fick sig en liten törn då Piri bestämmt vek av mot vattnet innan jag svängt ner, men hon hoppade tillbaka då hon upptäckte hon var ensam. Efter första skottet och kastet beslöt hon sedan att inte invänta kommando utan hoppade snabbt i och simmade ut och hämtade dummien. Piri tyckte helt klart att simma i vattnet var ett långsamt sätt att ta sig fram, det visade hon genom att gny medans hon simmade.
Anita sa att hon gärna ville se att jag väntade lite längre innan jag skickade Piri på andra markeringen, hon sa det så vänligt att jag tyckte det var roligt, klockren knallning var det. På andra markeringen satt hon kvar tills hon fick kommando, men det krävdes tre bestämda sitt för att lyckas. Samma forcerade simmteknik och den andra markeringen var inne.

Sedan var det dags för sökrutan, hög fart och bra avlämningar på tre dummies, sedan började de troll i det hela. Flera tomma slag och en utflykt upp till funktionärerna som skulle sköta de avslutande landmarkeringarna. Det tog helt stopp och Anita gick ut och klappade lite i rutan för att Piri skulle skifta fokus, det fungerade och dummie nummer fyra kom in. Ett icke godkänt sök eftersom fler än tre av totalt sex apporter måste komma in.

De avslutande landmarkeringarna gick bra och fort, härlig intensitet i nedslagsområdet innan apporterna lokaliserades.

Kändes som ett steg framåt på avlämningarna och fotgåendet, men det finns mycket kvar att klura på hur vi ska klara av "upphetsningen" vid skotten. Men det finns det ju rätt bra övningar för. Värre kanske det blir med att få Piri att behålla fokus på söket då det händer saker runt omkring, vi får fråga om råd hos andra. Fick snäll kritik efter genomförd träning. Piri har många jättefina egenskaper, men är som sagt var lite het för tillfället.

Idag är det midsommarafton och vi är uppe i Fäbon, i väntan på lunch körde vi nyss ett sök med sju dummies. Piri fick hämta fyra och Råbert tre. Piri blir inte störd eller uppjagad av Råberts närvaro, Råbert skötte sig exemplariskt han också. Så själva sökandet är inte roten på problemet, fast hon inte testades så hårt idag, det är de yttre störningarna som vi måste hitta en lösning på. Troligtvis bra är att träna i en störande miljö, så nästa vecka blir det repris på en träning jag gjorde med Adde. Jaktskyttebanan besöks och vi tar en träning med enkla moment, fokus på att inte jobba i skottens riktning.

Inga kommentarer: