tisdag 15 maj 2007

Välkomna

Hej och välkomna till Piri’s träningsblogg, kommande inlägger kommer fortsättningsvis att skrivas efter varje träningstillfälle eller kurs vi är med på.Men eftersom jag inte orkar fejka inlägg med tidigare datum följer nedan en kort resumé av tidigare träning i April/Maj.

2007-04-13. Syskonträff hos Sanna med Peggy som instruktör.
En heldagsträning med lite olika övningar, linjetag, målträning (markering) och fritt sök.
Även några övningar tillsammans med syskonen.Fredagen den 13:e, visste väl att det skulle gå så här. Skämt åsido, Piri visade gott gry. Första tendensen på ”knallning”, husse måste hem och fundera. i övrigt fint arbete, hon ger INTE upp om apporterna är svåra att hitta, rusade in under en gran så kvistarna gungade.

2007-04-15. Funktionsbeskrivning i Stockholm med uppfödaren.
Ingen träning, men det är bra att komma ut och se många andra hundar.Piri simmade för första gången, bra gjort. Simtekniken måste nog förbättras, men vilken avlämning, rätt i hand och upp på land utan att ruska.
Piri viade viss oro och gnällande vid vatten, passivitet måste övas enskilt och i grupp, lika ofta eller mer än egen träning, ingen rolig träning men ack så nödvändig.

2007-04-27/28/29. Grundkurs i apportering i Fliken, Anita Norrblom var instruktör.
Bra upplagd kurs där Anita går igenom grunderna, teori varvat med övningar.
Anitas träning bygger på fyra grundstenar. Kontakt - Lydnad - Stadga - Passivitet, har man inte detta befäst så kommer man att få problem när man går vidare i sin träning.
Guldkorn i kursen var Anitas visdomsord angående passivitet, släck när det glöder - inte när det brinner. Samt att alltid se till att hunden varvar ner efter genomförd träning.
Piri jobbade bra och följsamhet och stadga blev bättre och bättre under helgen, markant skillnad när husse vaknade till efter ”knallning” på lördagsförmiddagen.
Det gäller att vara skärpt själv om man har en hund som är snabb i tanke och handling.

2007-05-08. SSRK-träning Mackmyra.
Sektionen har grupper so turas om med att ordna träning varje tisdag, idag avr det gruppen jag är med i som fick stå för övingarna. Piri fick vara passiv tillsammans med Tina vid min station, det gick alldeles utmärkt, de tittade också på när de andra övade vattenmarkering. Klart uppe i varv efter en kväll med att bara titta, avrundade med kontaktövning och nedvarvning innan vi åkte hem. Ingen dummie fick hämtas.

2007-05-10. Kompisträning i Sandviken.
Fyra hundar hemma hos dagisfröken Katarina, Laila med sin Curly, Katarina med sin Labrdor och Golden och så Piri. Walk upp i linje med kast av dummie när hundarna sitter, föraren hämtar. Mellan kast och hämtning av dummie ska man ta kontakt med hunden och gå åt andra hållet för att sätta hunden igen innan man går och hämtar.
Linjetag övades också, första gången Piri skulle hämta slet sig en annan hund och ruasde efter Piri. Hon tog störningen med samlat lugn och jag lät henne hämta dummien efter att den andra hunden kopplats upp igen. Nytt försök när de andra hade provat utan att någon annan rusade efter henne, ingen kvarstående olust. Men det var lite berörd av att behöva komma in med apporten rakt mot de andra tre hundarna. Det får vi öva på, har en bra övning som jag lärde mig på kurs när Råbert var liten.
Stadgan blir bättre och följsamheten likaså.

2007-05-15. Egen träning hemma i kvarteret.
Lyckligt lottad att bo där vi bor, det finns en gräsyta med staket som är som gjord för hundträning. Kvällens meny bestod av fotgående förbi utlagda dummies, dirigering åt vänster samt kontaktsignal för stopp. Att gå förbi dummies hade vi aldrig gjort förut, det märktes, men hon lär sig rätt så snabbt att vi faktiskt bara ska gå förbi.
Dirigeringsövningen gick över förväntan och upprepades två gånger, för sedan följas av gående förbi utlagda dummies. Piri besitter en härlig egenskap, så fort vi börjar träna tillsammans så blir hon väldigt uppmärksam och håller naturlig kontakt.
Hon hoppar gärna efter dummie efter avlämning, men fortsätter med rådet från Anita, ryck inte undan apporten, håll kvar framför hunden och kräv att hon sitter, dra sedan försiktigt undan apporten.

2 kommentarer:

Petter sa...

Aktiverat kommentarer.

Anonym sa...

Kul att Piri fått en egen träningsbok där man kan följa eran utveckling.
Vi kommer att vara flitiga besökare här.

Kram / Johanna & Tico