torsdag 31 maj 2007

Pasivitet & fula gubbar

Efter en tid passivítetsträning från Husses sida dyker det plötsligt upp "fula gubbar" i gästboken ! Men Johanna har helt rätt, jag skulle ju skriva efter varje träning. Bättring lovas, fast inläggen knackas fortfarande med vänster pekfinger. Gipset ska dock tas bort 11 Juni, ska bli skönt.

Förra veckan skulle vi förbereda starten för apporteringstestet, men det gick inte som planerat. Piri ville inte alls hämta de utlagda fåglarna i skogen, hon hittade dem fort men ville inte plocka upp. Frustrerad husse tog då med sig Piri till sjön och slängde i en trut, Piri skuttade glatt ut och hämtade. Vad är det som pågår ?? När vi kom hem övade matte och Piri i garaget med kråka och du passade det unga fröken att plocka upp och komma med fågel.
Dagen efter var det kompisträning uppe i Högbo bredvid Dammsjön, många störningar i form av lerduveskytte, änder i sjön och fyrhjulingar som brummade runt. Detta påverkade inte Piris koncentration utan stadgeträningen och fotgående fungerade bra. Ett nytt moment var att låta en annan hund springa förbi framför Piri och hämta dummies, även detta gick bra. Sedan skulle Piri göra ett linjetag och hämta en dummie, det husse inte räknat med var att hon snabbt avvek mot kassen med fåglar som stod efter halva vägen mot dummien. Eftersom kassen inte var öppen fortsatte hon mot dummien, men ville inte alls plocka upp. Ska hon börja nobba dummies nu också ? Gick och hämtade en kråka och la ut den istället för dummien, det gick inte särskilt mycket bättre tyvärr, inget upptag. Tränade sen att få Piri att ta upp kråkan i koppel, det gick "skapligt". Jag ska aldrig blanda vilt och dummies på samma träning igen. Väl hemma så blev det en sväng in i garaget för viltträning, då gick det utmärkt att både plocka upp och komma med fågeln. Det får bli viltträning i garaget tills vidare, där har hon ju inte så många alternativ att välja på. Ringde Annika och sa att vi står över apporteringstestet, ingen ide att åka till Enköping och stå där med lång näsa när fåglarna nobbas.

Efter dessa små tillfälliga motgångar var det fortsättningskurs i Fliken. Teoripassen blev ren repetition för min del, samma information som för fyra veckor sedan. Söndagens övningar inleddes med stadga, lydnad och passivitetsövningar i grupp, sedan var det dags för markeringsövningar. Den första var en enkel markering, men på rätt långt håll där dummien landade dolt i vegetationen, fuskade med kopplet löst runt Piris hals för att slippa knallning.
Andra övningen var en markering som kastades över Flikenån, även denna gick bra även om Anita stod och fnissade eftersom Piri plaskade mer än hon simmade, men dummien hämtades. Efter ha väntat nere vid ån då någon till hund hämtade sin markering gick vi därifrån, det började nämligen bli rätt så livat runt omkring, eftersom Piri skött sig så bra och varit tyst var det bäst att gå upp till ängen innan hennes tystnad övergick till gnällande.
Tredje övningen var en dubbelmarkering, nu skulle kopplet inte användas som broms, vilket genast resulterade i en knallning. Men husse faktiskt beredd och rusade efter för att påtalade det olämpliga i detta, Piri såg lite förvånad ut att husse faktiskt också kunde springa, han lät konstigt också. Efter detta provade vi igen, hon satt nästan som limmad med rumpan i backen under bägge kasten. När andra dummien landat fick hon tillåtelse att hämta, men även här blev det ett litet missförstånd, det var inte bägge två som skulle in samtidigt. Tillbaka och prova igen, denna gång kastades markeringarna lit längre ifrån varandra, Anita hjälpte också till genom att blänga på Piri då hon för en kort sekund funderade på att hämta bägge, husse påminde med pipan att det var läge att lämna av den första innan den andra skulle hämtas. Det fungerade och efter avlämning hämtades den andra.
Den fjärde övningen var en återigen en enkel markering som skulle upprepas tre gånger, efter varje gång backade vi längre från nedslagsplatsen, till slut syntes bara markeringen lite grann när den kastades. Det gick utmärkt alla tre gångerna, Piri satt fint och väntade utan koppel innan hon skickades.

Måndag var det klart sämre väder, men det är bara att klä på sig. Idag skulle det bli övningar i linjetag / dirigering. Första övningen var ett linjetag, som fungerade utmärkt på andra försöket. Första gången hade Anita lagt ut för att sedan gå åt sidan, då sprang Piri till henne i stället, andra gången gick jag själv och la ut dummien.
Andra övningen var styrning utåt från sittande, det var första gången vi provade, men det gick över förväntan, fullträff direkt. Vi har bara övat att skicka höger eller vänster från sittande en gång tidigare. Detta ska jag fortsätta med i varierande miljöer, men till att börja med på plan mark.

Tredje och sista övningen var nere vid sjön på myren, hundarna skulle skickas på ett linjetag efter att en störningsmarkering hade kastats. Alla hundarna fick se när Anita la ut de åtta dummies som skulle hämtas med linjetag. Efter en stunds väntan var det vår tur, tanken var att jag efter markeringskastet skulle gå ut och lyfta på en dummie för linjetaget för att Piri skulle få ny retning för att kunna göra linjetaget. Men Anita tyckte vi skulle prova utan att lyfta, det går ju inte att utvecklas utan att prova var gränserna går. Efter markeringskastet gav jag Piri tecken för linjetag och hon skickades iväg, rakt fram i tio meter innan hon vek av mot markeringen. Kallade tillbaka och gick närmare de utlagda dummiesarna, Piri skickades igen för att återigen vika av efter att ha gått rakt, ny inkallning. Denna gång gick vi inte närmare utan jag gick för att lyfta en av de utlagda dummiesarna för linjetaget, därefter skickades Piri och denna gång gick det utmärkt. Jag sprang tillbaka till den plats där vi stod då markeringen kastades för att ta emot dummien, efter avlämning fick hon hämta markeringen. Bra jobbat av Piri att dels komma ihåg var markeringen landade samt att inte tappa motivationen efter upprepade tillrättavisningar.

Jag är nöjd med hur Piri jobbade på kursen, det har gått framåt med fotgående och hon har blivit bättre på att ha rumpan i backen vid markeringar. Nu är det inga mer kurser inbokade på ett tag, det får bli träning hemmavid blandat med kompisträning, SSRK och tillsammans med syskonen.

1 kommentar:

Anonym sa...

UNDERBART! att äntligen få läsa om vad som hänt hos er den sista tiden.
Låter som om ni hade en härlig kurs med Anita Norrblom igen.
Jag får nog ta del av en del övningar ni lärt er idag hos Tengel och Stina som Tico och jag ska åka till snart.
Vi ses på onsdag!
/Johanna