torsdag 17 maj 2007

Kompisträning

Igår var det kompisträning hemma hos Katarina igen.
Vi börjar med att stå och prata lite och hundarna får sitta och vänta, sedan gick vi på linje och kastade apporter som Piri och Freddi inte fick hämta. Blaizan fick däremot hämta alla sina, hon har nämligen inte problem med att sitta still och titta. Övningen gick bättre än förra gången trots ökad retning då en hund får hämta.

Sedan tog vi en liten paus och Piri fick leka med bollen som belöning direkt efter övningen. Vi övade sedan var för sig lite fotgående huller om buller, lade även ut en dummie som vi gick runt.

Nästa övning har vi inte gjort tidigare, Piri och Freddi fick sitta kopplade med ca.5 meters mellanrum, Katarina kastade mellan oss och Blaizan fick hämta två gånger. Piri satt fint och tittade. Sedan kopplade vi loss och Katarina bara kastade dummies för att sedan plocka upp dem själv. Det gick lika bra som med koppel, fast hon behövde ju inte se en annan hund springa förbi och hämta.

Liten paus och efter det övade vi kontaktsignal och lite inkallning. Linjetag var nästa övning, tog fram en dummie med kaninskinn. Piri hade fått sett den hemma och visat stort intresse, lämnade henne sittande och la ut dummien. Iväg som ett skott och hämtade dummien, på vägen in vart det tvärstopp och tuggpaus. Inkallningssignal och springande husse hjälpte föga, tycks vara smaskigt med kanin. Gick ut och hämtade henne och dummien, fotgående tillbaka till startplats.

Efter att de andra hade gjort samma sak, fast med vanliga dummies så var det vår tur igen. Dummien var denna gång en vanlig utan skinn, Piri stack ut som ett skott och skuttade runt bredvid dummien. Var är den där "smaskiga" dummien, här ligger bara vanlig tycktes hon tänka. En så kallad apportvägran, inkallning som hon denna gång i alla fall hörsammade. Jag gick ut och hämtade dummien, gick tillbaka till Piri och kastade en markering. Skickade henne direkt när dummien landat och Piri sprang ut och hämtade.

Vad lärde jag mig av detta ?
Viltintresset tycks vara stort, jag ska inte använda dummie med kaninskinn eller fågel om jag tänker fortsätta med vanliga dummies efteråt.

Träningen avslutades med lite nedvarvning och vi diskuterade när och var i skulle träffas nästa gång, vi måste byta ställe eftersom bonden håller på att harva upp gräsytan vi tränar på.
Det höll han på med medans vi tränade, bra extra störning med traktor och skrikande måsar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmmm!
Kan kaninintresset vara ett släktdrag måntro?