onsdag 20 augusti 2008

20-10-20

Är detta ett nytt spelsystem, nej, men det är tidsfördelningen på dagens träning mellan passivitet och arbete. SSRK träningen idag var på samma ställe som ÖklHoforsprovet i helgen och eftersom träningen för Gävle gruppen var inställd igår var det mer folk än vanligt.

Vi började med att gå en liten promenad för att rasta av Piri innan träningen, sedan gick vi iväg och ställde oss passiva bakom vattenmarkeringen, fullt med folk och hundar som väntade på sin tur, så vi blev stående ett tag innan vi gick fot bort förbi vattenmarkeringen fram till det ställe där jag var funktionär i helgen, här skulle det vara linjetag och dubbelmarkering på land. Men här fanns inte en enda funktionär så vi gick tillbaka efter ha suttit och tittat på en hund som gjorde ett linjetag. Tillbaka vid vattenmarkeringen väntade vi tills det var vår tur, det var många nya saker för Piri att ta sig an på denna station. Rätt brant nedförsbacke ner till vattnet med högt gräs och lite buskar, men man såg markeringarna bra från startpositionen. Kast från båt har vi bara provat en gång förra året hos Anita.

Nåväl vi provar två enkla markeringar istället för en dubbel, första markeringen kastades upp på en liten holme med hög vegetation. Piri sprang ned till vattnet och simmade ut en bit med riktning mot holmen, sedan simmade hon runt och kollade in nästan alla näckrosor så jag bad funktionären om ett litet kvack och kast med en till dummie till samma ställe. Nu fick hon fart och tog sig fram och upp på holmen, Piri tvekade om vart hon skulle ta vägen så jag blåste inkallning och hon gick snällt ner i vattnet och simmade tillbaka. Det blev dock ingen avlämning i handen, uppförsbacken var lite väl lång.

Andra markeringen kastades i vattnet bland kraftig vattenklöver på andra sidan båten, Piri gick fint ner i vattnet men riktningen var mitt emellan båten och nedslagsplatsen. Nu kom alltså båten in i bilden och fungerade som en magnet ju längre ut hon kom, så vi väntade tills hon simmat fram till båten och sedan självmant ändrat rktning mot nedslagsplatsen. Med lite trixande med båten och några stöttande rop och närsökssignal hittade Piri markeringen. Det blev inte någon avlämning i handen denna gång heller så det får vi öva mer på, även kast från båt i vegetation.

Nu hade det börjat regna, men jag tyckte att det vore bra att öva lite mer passivitet, nu var det tydligen svårare, för det blev några små pip. Vi förflyttade oss längre från makeringarna och väntade lite mer, nu ösregnade det så vi blev riktigt blöta. Det är svårt att sitta still i hällregn, man måste resa sig med jämna mellanrum för att ruska av sig i pälsen. Efter ca 20 minuter var det tyst och Piri belönades med lite godis innan vi gick tillbaka till bilen.

Ibland är det svårt att låta bli att göra alla övningar som finns tillgängliga p en träning, men det är ännu svårare att träna passivitet utan andra hundar som jobbar i vatten.

Inga kommentarer: