tisdag 24 juli 2007

Regnig träning, men bra

Johanna och Stina kom upp för att träna lite idag. En gammal bekant, Margareta, som numer bor i Stockholm ville också vara med med sina två golden tikar, så det blev 5 hundar totalt. Trots usel väderlek - förlåt Stina, så åkte vi ut till Braxentjärn nordost om Sandviken för en stunds träning.
Vi började med två enkelmarkeringar för varje hund, det gick bra fast Piri fastnade lite i fel område på det andra kastet. Hon var också lite hetare än vanligt, det var ju ett tag sen hon fick springa i skogen, att vänta på två andra hundar tyckte husse var alldeles lagom, men Piri tyckte det var orättvist men fogade sig i väntan.
Sedan gjorde vi ett linjetag, kortare distans men i svårare teräng. Träd, buskar och två olika marktyper, vi började i skog och fortsatte ut på blötmark. Piri fick sitta och titta när jag gick ut och lade ner dummien och när jag var tillbaka blev hon skickad, inga problem fort och rätt i alla delar. Måste hitta ett lämpligt ställe i skogen för att börja öka avstånden. De andra gjorde också var sitt linjetag på valfritt ställe. Innan vi gick tillbaka till bilarna för en fika så gjorde vi en variant på dubbelmarkering där vi använde två kastare, en på varje sida om en stig där hund och förare befann sig. Första kastet upp i skogen, hunden skulle bara memorera nedslagen sedan vända sig om 180 grader för ett andra kast. Denna markering fick de hämta direkt för att sedan vända sig om och sedan skickas ut att hämta den först kastade markeringen. Margareta som tidigare jobbat med instruktörsutbildning kunde inte låta bli med en liten jämförelse med en dator då vi gjorde denna övning, vid första kastet ska hunden få tid att spara in minnesbilden (save) för att sedan efter andra markeringen få tid att komma ihåg sin sparade minnesbild (open file) innan den skickades ut. Hundarna tycks ha hört Margareta för övningen gick utmärkt.
Efter fikat var det dags för ett sök, Piri fick sitta och titta då Margareta och Johanna lade ut 8 dummies, detta för att öka hennes sökintensitet som har varierat lite och hon har ibland kommit in utan dummies. Sedan fick hon sitta och titta då Tico hämtade in 3 dummies innan det var hennes tur. De tre inlevererade dummiesarna lades ut igen och sedan fick hon söka. Piri hade bra fart och marktäckning och efter att någon dummie lämnats av var det nog för idag.
Hade tänkt en riktigt lång vattenmarkering som avslutning också, men tiden hade gått fort och klockan hade dragit iväg så vi sparar den till nästa gång vi träffas, förhoppningsvis är det då också bättre väder. Men nu när jag sitter och skriver i bloggen skiner faktisk solen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, syskonen har verkligen kvaliteter, man vet aldrig vad detta resulterar i i framtiden.
Jag rapporterar på lördag när vi vet hur det gått.
Tack för idag!