måndag 30 juli 2007

Fliken - Häggebäcken


Idag åkte vi iväg till Fliken för att hälsa på Ulrica, Uffe och Råsa. Vi fikade och tog en promenad i skogen innan vi skulle åka iväg till Häggebäcken för att låta Piri och Råsa gå varsitt viltspår som träning. Ulrica hade varit snäll och ringt domare Mats så han hade lagt spåren dagen innan, det var ingen bedömning utan bara träning.

Första gången Piri provade på ett spår i öppenklass och skulle träffa på en återgång eller tokvinkel som Mats kallade det. Spårupptaget gick bra men Piri ville inte sitta still innan start utan kom smygande då husse studerade spårstart, lagom fart till första vinkeln som alltid tycks överaska Piri, men hon klarade den utan hjälp. Hon stannar ofta till i spåret och titta sig omkring, det får jag väl leva med tills hon får mer rutin, hon börjar i alla fall spåra av sig själv utan uppmaning efter att spanat av omgivningen. Sedan gick det som på räls, spårarbetet blev bättre och bättre tills vi kom fram till återgången. Här gick hon rakt fram, men det syntes att hon insåg att spåret var borta, eftersom hon aldrig provat en återgång så kallade jag tillbaka henne och satte henne på spåret igen. Piri gick då rätt i återgången och ut direkt då hon hittade släpspåret ut. Bloduppehållet gick utmärkt och även de återstående vinklarna. Dags för skott, Piri stannade snällt och satte sig ner, Mats sköt med sin pistol och Piri tittade förvånat bort mot Mats tills han kommit tillbaka till oss. Husse påpekade att hon skulle spåra igen och hon tog upp spåret och letade sig fram till klöven i spårslutet. Helt nöjd med Piris insats, många nya saker idag. Återgång, skott och rådjursklöv. Fick rådet att träna återgångar innan vi startar öppenklass, det ska vi göra i höst när vi fortsätter vilstspårsträningen.
Det känns bra att veta att hon kommer att klara det utmärkt med lite mer träning. Dagens arbete hade räckt till pris om det varit bedömning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh! Då var ni aldeles nästan hemma hos oss!!! Bara 10 minuter bort :) Idag är det våran tur att ta en promenad i skogen med farbror-mats! Det är dax för anlagsprov :/